Pisma mlade Ljekarnice

18.06.2008., srijeda

Maslinovo ulje za brže tamnjenje

Ovo ljeto sam na godišnji otišla ranije. Još nije bila ni sredina lipnja. Lepršava haljinica, sandalice, velike očale i na trajektu sam prema najdražem jadranskom otoku.
Pošto uvijek ljetujem na istom mjestu, dobro znam u kojoj me trgovini što može očekivati. A u trgovini kod Ivice uvijek me očekuje kriška (mljac) ovčjeg/kravljeg sira (eto kako se stvaraju lojalni kupci). I kupujem osnovne potrepštine za prvi dan u apartmanu... kruh, mlijeko, tablete za suđericu i maslinovo ulje.
- Ivica, jel dobro ovo ulje?
- Ma odlično. Pravo. A možeš ga koristiti i za sunčanje.
Nevjerica u mojim očima...
- Ozbiljno. - nastavlja Ivica - Uzmeš deci ulja, iscjediš unutra jedan limun, ostaviš preko noći da odstoji i ujutro se namažeš. I kad se za tjedan dana vratiš kući, nitko te neće prepoznati koliko ćeš biti crna.

E stric Ivica, da Vi znate o učinku sunca ono što ja znam, to ulje bi isključivo išlo na mozzarelu i rajčice.

Sunce, istina, ima puno pozitivnih djelovanja na naše tijelo. Pomaže u sintezi vitamina D i apsorpciji kalcija u kosti. To će smanjiti rizik od osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi. Ali za to je dovoljno par minuta dnevno prošetati po svježem zraku i to ne nužno svaki dan.

Kada smo na suncu (ili u solariju) poboljšava nam se raspoloženje jer se izlučuje hormon melatonin.

Sunčevo zračenje se kod nekih kroničnih bolesti koristi i u terapeutske svrhe.

I, naravno, sunce nam omogućava prekrasan, privlačan preplanuli ten.

Ali... ne smijemo zaboraviti i na one manje poželjne posljedice sunčanja: crvenilo, opekotine, guljenje kože, alergije, bore i mrlje izazvane ubrzanim fotostarenjem kože te, u najgorem slučaju, zloćudne novotvorevine na koži.

Što se zapravo događa?

Preplanuli ten je odgovor tijela na štetne utjecaje sunčevog zračenja. U dubljim slojevima kože, pod utjecajem UV svjetla, stvara se tamni pigment melanin. Melanin putuje u površinske kožne stanice, poput kapice se nakuplja iznad stanične jezgre i štiti njen sadržaj, genetski nasljedni materijal, od oštećenja uzrokovanih sunčevim zračenjem. Zato nećemo potamniti prvi dan izlaganja suncu, već će se boja pojačavati kako se sve više melanina stvara i nakuplja u koži.

Ukoliko pretjeramo s izlaganjem suncu, melanin se ne stigne nakupiti u dovoljnoj količini u stanicama kože i tijelo aktivira novi obrambeni mehanizam: dolazi do upalnog procesa. Organizam pokušava što prije „isprati“ oštećene stanice iz tijela. Krvne žile u koži se šire, a stvaraju se i nove kapilare zbog čega koža crveni. Crvenilo se može pojaviti nakon pola sata, ali najčešće je vidljivo nakon 4 do 8 sati. Neugodnu promjenu boje kože često prati i peckanje, bol, a nakon par dana i guljenje kože, što nije najbolji styling za duge ljetne večeri u Carpe Diemu na Hvaru ili Papayi na Zrću.

Sunčeve zrake djeluju i na kolagen i elastin u dubljim slojevima kože uzrokujući njeno preuranjeno starenje. Koža postaje gruba, zadebljana, isušena i neelastična, pojavljuju se bore. Zbog poremećaja stvaranja pigmenta nastaju mrlje na koži, najviše na licu, vratu i rukama.

Osim vidljivih promjena, sunce uzrokuje i nevidljive promjene na staničnom nivou. U stanicama kože nakupljaju se slobodni radikali koji mogu djelovati na staničnu jezgru i sam genetski materijal organizma uzrokujući mutacije. One pak mogu dovesti do stvaranja melanoma – zloćudnih promjena na površini kože.

Jesam vas bar malo uplašila?

Na sreću, kožu za sunce možemo pripremiti.
I tijekom sunčanja je možemo zaštititi. Kreme koje koristimo na plaži moraju imati UVA i UVB faktore, a maslinovo ulje, nećete vjerovati, nema ni jedno od toga. I istina je, ako se namažete maslinovim uljem brže ćete potamniti. Ali već nakon par godina koža će biti flekava, naborana, neelastična... naravno, ako ćete imati sreće da ne dobijete kakve zločudne tvorevine na njoj. I trošit ćete bogatstvo na anti-age kreme i AHA kiseline da uklonite mrlje.

Stoga, hvala stric Ivica, ali ovaj ću savjet preskočiti... a nadam se i svi vi koji ćete imati sreće da vam na godišnjem sija sunce, a ne kao meni lijeva kiša.

Pozdrav od vaše Ljekarnice.


- 14:16 - Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2008  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Lipanj 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Linkz